Wednesday, October 13, 2010

Anda yang tentukan cara berfikir dan cara bertindak


Apa yang pentingnya dengan sikap? atau dalam bahasa inggeris "attitude"

Pernahkah kita membaca buku ttg sikap?
Pernahkah kita mempelajari ttg sikap?
Pernahkah kita melatih sikap sendiri?
Pernahkah kita sedar bagaimana sikap kita dalam kehidupan?
Pernahkah kita sedar apa prinsip sikap kita?
Pernahkah kita sentiasa berdedikasi terhadap sikap?


Semua orang termasuk saya berkeinginan untuk hidup bahagia, untuk dapatkan lebih banyak kejayaan, untuk memperolehi sumber pendapatan yang banyak dan pendek kata untuk memenuhi segala impian hidup. Asas kepada semua elemen tadi untuk dicapai adalah sikap. Sikap positif. Sikap anda yang positif.

Sebenarnya semua orang tahu yang kita perlu ada sikap positif untuk berjaya tapi kenapa masih ramai lagi termasuk saya belum benar-benar bersikap positif dalam semua keadaan.

Siapakah yang bergelar Rijal dalam Al-Quran?


Tertarik apabila membaca satu artikel daripada seorang ustaz. Jadi aku letak di blog sendiri utk panduan diri ini dan mereka yang mahu membaca.

"Membentuk Lelaki Dakwah"

‘Rijal’ dari segi bahasanya bererti para lelaki, namun perkataan ‘Rijal’dalam bahasa Arab tidak bermakna fizikal melainkan ia mengandungi makna :

1. Keberanian.
2. Ketulusan.
3. Kepahlawanan.
4. Konsistensi.
5. Pengorbanan.

Makna itulah yang disinggung oleh Al Qur’an dalam surah Nur ayat 37 iaitu menceritakan tentang ‘Rijal’ yang tidak dilupakan oleh perniagaan dan jual beli dari mengingati Allah swt, solat dan membayar zakat.

Begitu juga perkataan ‘Rijal’ disebut di dalam surah Al Ahzab ayat 33 yang menceritakan bahwa ada ‘Rijal’ yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah swt, ada yang gugur dan ada yang masih menunggu gilirannya, tanpa merubah janjinya.

Lelaki secara fizikalnya tidak memberi apa-apa erti tanpa nilai-nilai moralnya sebagai ‘Rijal’ kerana ada ramai perempuan yang memiliki sifat ‘Rijal’ kerana ia telah memiliki sikap yang jarang boleh dilakukan oleh orang selainnya.

Menjadi manusia itu adalah satu kurniaan tetapi kualiti kemanusiaan kita itu ada pada sebatas dan sejauh mana usaha kita menjalankan fungsi kurniaan itu.

Thursday, May 13, 2010

nahba kembali blogging

Wow, sudah lama tidak buka blog sendiri! Ramai juga rakan-rakan yg mula bertanya bila nak update blog. Aku sendiri tiada jawapan yang konkrit utk diberikan. Tahun 2009 langsung tak menulis. Banyak perkara telah berlaku dlm tempoh setahun lebih aku tidak update blog ini. Utk memudahkan cerita maka aku posting beberapa detik besejarah dlm hidupku.

30 May 2008 - Aku bertunang dgn gadis pilihan yang dikenalkan melalui proses Baitul Muslim. (perkara ini aku rahsia dr pengatahuan rakan-rakan melainkan keluarga dan bos... tp bos kat pejabat terlepas cakap lak waktu tu dgn rakan sepejabat)

19 Disember 2008 - Alhamdulillah akhirnya aku menamatkan zaman bujang dgn lafaz ijab kabul utk hidup di dunia dan akhirat bersama Nur Azuwa Bt Choh. Seorang pelajar UKM ketika itu sem akhir ijazah pendidikan. Majlis akad berlangsung di Simpang Empat, Perlis. Seminggu selepas itu majlis sebelah lelaki diadakan di Kompleks Kejiranan Putrajaya P.16. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar dan terima kasih kepada rakan-rakan yang membantu serta hadir memeriahkan majlis kami.

Thursday, October 23, 2008

Durian runtuuhhh

"One day we will prevail as a great company"

Akhirnya usaha selama beberapa tahun bekerja keras utk mendapatkan projek IT di sebuah IPTA tempatan membuahkan hasil. Projek terbesar utk kerjaya aku sbg account manager, RM 8 angka. Rasanya dah lama syarikat tak dapat projek sebesar itu.


Tanggung jawab mendapatkan projek bukan mudah. Apatah lagi aku selalu didendangkan kalau tak de "cable" jangan harap la nak dapat projek besar. Kalo tak hulur mana boleh dapat projek besar. Kalau tak reti nyanyi tak usah la buat selling. Katanya inilah cara orang Asia buat business. Ada orang melayu pula selalu kata orang Cina buat semua tu jadi kita kenala buat juga barulah boleh berjaya dalam business. "Hey come on. Since when they become our teacher in business??" I don't want to be teach by someone like that.

Anyway aku tidak boleh menafikan terus kata-kata mereka itu kerana aku sendiri pernah terkena tempias tersebut. Beberapa kali aku tewas tak dapat projek. Kadang kala sakit hati dan rasa tetekan. Mengeluh bukanlah penyelesaian. Aku anggap semua itu cabaran bukan penghalang. Hanya diri sendiri yang menjadi penghalang. Aku tetap yakin bahawa rezeki itu adalah milik Allah. Dia akan kurniakan kepada orang yang dikehendaki-Nya.

Wednesday, October 01, 2008

Raya datang lagi.

" Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin"

Alhamdulillah bersyukur sangat-sangat kepada Ilahi kerana masih diberi peluang utk bertemu dgn Ramadhan Kareem dan hari ini dapat menyambut hari raya bersama keluarga sekali lagi. Seperti biasa raya kali ni kat Tasik Puteri rumah ayahanda dan bonda. Mmg sekian lama tak merasa beraya di kampung so tak semeriah mana namun tetap bersyukur kerana dapat bermaaf maafan sesama ahli keluarga. Itu pun sudah memadai bagi aku.
Anyway insyaAllah raya tahun depan akan ada perbezaannya :p "wink" hehehe.

Hari raya mcm biasa kejap lg aku nak ke town melepaskan segala keboringan duduk dirumah (jiran pun ramai balik kg). Petang ni nak gi IKEA, kak long nak beli almari. aku pun nak survey + cuci mata (mau jimat duit utk hujung tahun ni ;p) ada duit lebih nanti barula aku beli apa yg perlu.

Tadi aku dapat satu pelajaran daripada pembacaan. "The Stokdale Paradox". this is a good lesson to learned and tried to apply it.

" Retain faith that you will prevail in the end, regardless of the difficulties. AND at the same time. Confront the most brutal facts of your current reality, whatever they might be."